Spelande och spelmissbruk

Det är roligt och poppis att spela spel online på olika sätt. Men det är viktigt att spela med ansvar. Vad för tecken finns det att se när någon i din närhet, eller för den delen dig själv, börjar få problem med spelande?

person-apple-laptop-notebook-largeDet är väldigt populärt med onlinespel bland svenskarna, men ibland går spelandet lite för långt. Det kan vara svårt att själv känna av gränsen till ett beroende, och när man väl gått över den är det dessutom lätt att förlora sig själv eller att förneka sitt problem.

Men hur vet man egentligen om spelande har gått för långt? I Sydsvenskan intervjuas expert i ämnet. Det finns tydligen en del olika diagnosmallar som kan användas för att just kolla sig själv och sitt spelbeteende. Om det visar sig att man svarar ”ja” på hälften av frågorna så ligger man exempelvis i riskzonen för ett spelmissbruk.

Det kan komma lite som en chock att få det på papper att man har problem med spelande, och för att få stöd kan man ringa en stödlinje och prata om detta. Det kanske till och med är att föredra. Dessutom finns det stödföreningar i många orter runt om i Sverige där man kan träffa andra som faktiskt förstår hur man känner.

Symptom att titta efter hos anhöriga – eller hos sig själv

Vilka är då symptomen på att antingen du själv eller någon i din närhet är just spelberoende eller i riskzonen för att bli det? Vad kan de anhöriga titta efter när de själva inte alls har kolla på vad spelande är och kanske särskilt vad för mycket spelande kan ge för effekter? Några av symptomen kan vara som följer:

  • Spelmissbrukare kan få ett förändrat beteende från hur de har varit förut, i vardagliga situationer och i de mer pressade
  • De kan plötsligt vara mer irriterade eller stressade
  • De kan få stressrelaterade fysiska symptom som att ha ont i magen eller huvudet
  • Sömnsvårigheter är inte heller ovanligt
  • Att personen alltid ser till att vara den första att hämta posten, för att ta undan kravbrev
  • Att personen kommer med underliga förklaringar till varför den inte kan betala räkningarna