Tur eller skicklighet?

Ja, hur är det egentligen, beror spel på tur eller skicklighet? Det är en fråga som vi människor ställt oss väldigt länge och åsikterna kring frågan skiljer sig åt. Vissa hävdar att det bara handlar om tur och vissa tror att det handlar om skicklighet och logiskt tänkande.

tur fyrklöver lyckoamulett

Kan man ha mer eller mindre tur? Eller är allt bara en bluff och beror på omständigheter, skicklighet och att man tänker på ett smart sätt? Det är en fråga svår att besvara och det beror nog på vilken typ av spel man spelar. Spelar man ett spel som baseras på kunskap så är det definitivt skicklighet. Men hur är det med spel där allt går ut på att motpolerna tur och skicklighet blandas då? Man skulle nog säga att det finns både och men många som spelar spel av olika slag vittnar om att de hade en ”känsla” som kändes rätt, vilket sedan ledde till vinst. Spelbolaget Unibet är något på spåren, med ledorden Unibet Luck Is No Coincidence menar de på att deras spelare är skickliga och vinner inte i spelen enbart på grund av tur.

Maskotar och lycksosymboler

I en artikel i Metro kan man läsa om ett experiment som ägde rum på Kölns Universitet där man utförde en minnestävling med och utan maskotar som ska bringa tur eller betyder något för spelarna i fråga. Det visade sig att de som fick bära med sig lyckosymboler fick bättre resultat i tävlingen och att självsäkerheten ökade hos dem som hade maskotar. Man kan således säga att det hamnar mer om skicklighet än tur, i de flesta fall. Det är en inställning som helt enkelt hjälps på traven med maskotar. Även i Aftonbladet kan man läsa om hur maskotar och skrock hjälper. Men om det definieras som tur eller inte är oklart.

Här kan vi snacka om ren tur, men hon hade kanske en god känsla? 84-åriga Anna-Lisa skrapar fram 30 miljoner med lugn och självsäkerhet.