Norge och Sverige är två länder som är mycket lika, kanske de två mest lika länderna i världen. Det gäller inte minst ifråga om lagstiftning. Därför kan det vara intressant att studera vad som händer i grannlandet, för det som händer där kan också hända här. Det gäller bl.a. när det kommer till reglerna för spel på nätet.
När det kommer till spel om pengar är Sverige och Norge mycket lika. I båda länderna finns det ett statligt bolag som har monopol på de flesta former av gambling, och en myndighet som övervakar att ingen utmanar detta monopol. Samtidigt utmanas monopolen i båda länderna från många håll. Det är nämligen fullt möjligt, i både Sverige och Norge, att spela på nätcasinon som är baserade utomlands, i länder där det är tillåtet för andra än staten att arrangera spel om pengar.
Har man infört licenser?
Men nu har kanske en förändring skett i väster, men det är svårt att hitta information om den i svenska medier. Veckans Affärer skriver att Idrottens spel, som ägs av Västsvenska idrottsförbundet, har köpt sju procent av aktierna i Gaming Solutions. Gaming Solutions är ett företag som startats av norrmän, men som har sin verksamhet i Tyskland. Företaget sköter det statliga spelbolagets spel i Kongo-Kinshasa, och kommer enligt Veckans Affärer att få två av de fyra licenser för den norska marknaden som snart kommer att delas ut till företag som har kvalificerat sig för detta. Detta innebär alltså, om det stämmer, att Norge hinner före Sverige med att införa ett licenssystem och öppna upp spelmarknaden för nya aktörer.
Man kan också läsa om detta i nyhetsbrevet från Idrottens spel. Förutom att det är intressant att Norge inför licenser är det också värt att notera att idrottsrörelsen köper in sig i den här typen av bolag. Kommer de att göra detsamma om ett liknande system införs i Sverige.